Sunt nenumarate înfatisarile pe care le poate lua gradina sau curtea, iar insertiile de caramida sau beton pot face minuni. În show-room-urile de materiale de constructii se gasesc zeci de modele de pavele, dale din piatra colorata sau din beton si alte placi decorative pentru gradina. E important sa stii ce vrei înainte de a alege. Pavelele au diferite forme si se îmbina între ele ca un puzzle.

Avantajele pavelelor fata de betonul simplu si gri sunt: aspectul mult mai placut, posibilitatea de schimbare a unei bucati daca s-a spart, rezistenta mai mare la alternante de temperaturi iarna-vara, posibilitatea de coexistenta a ierbii cu acestea, posibilitatea ridicarii si reasezarii lor în caz ca avem treaba sub ele.

Ca un prim sfat, daca ai un pic de curte si ai posibilitatea sa ai un strat de flori si putina iarba, nu o betona doar ca sa parchezi masina. Chiar si pentru cazurile în care e nevoie de o suprafata pe care sa stea masina, alege pavelele ecologice, acelea cu gaura în mijloc, în care poti pune pamânt si iarba. Daca masina sta parcata numai noaptea, nu dauneaza foarte mult ierbii, care are lumina în timpul zilei.

Daca totusi vrei sa ai curtea nivelata si nu te intereseaza iarba decât pe laterale, lânga gard, atunci poti opta pentru pavele de diferite forme si culori, care se îmbina una cu alta foarte bine. Înainte de a te apuca sa pavelezi, pamântul trebuie sa fie foarte drept, altfel vei avea gropi care se pot adânci cu timpul.

Modelul depinde de forma curtii si de dimensiunile acesteia. Poti avea modele radiale într-o curte rotunda si mica, poti avea modele geometrice pentru curti patrate sau dreptunghiulare, poti avea mai multe modele grupate pe zone, pentru curtile mari. Alternanta de culori pastelate poate contribui si ea la succesul gradinii tale.

Cât despre straturile de flori, cu ajutorul unor caramizi sau borduri decorative poti delimita între zonele cu flori diferite, pentru un efect vizual placut. Si aici exista nenumarate oferte de culori si forme, pe care le vei puta alege în functie de tipul de gradina si ce cultivi în ea.

Apelati la specialisti pentru montarea acestor elemente decorative. Apoi va mai ramane o singura problema de rezolvat: alegerea modelului si a culorii care se potriveste cel mai bine cu locuinta dumneavoastra.

Etichete: , , , , , , , ,